Alfalfa adalah tumbuhan yang jarang diperkatakan. Mungkin kerana ia bukan
berasal dari negara kita. Alfalfa sebenarnya sejenis tumbuhan/herba yang sagat kaya dengan nutrisi. Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.
Khasiat Alfalfa adalah seperti berikut:
1) Dikatakan tumbuhan terbaik
yang mengandungi segala zat keperluan harian tubuh manusia.
2)Galactagouge - Bagus diambil oleh ibu-ibu yang menyusukan anak kerana ia
merangsang penghasilan susu ibu (milk booster).
3) Membantu perkumuhan menjadi lebih lawas.
4) Membantu membuang angin dalam badan.
5) Termasuk dalam kategori fiber yang mengenyangkan.
6)Melegakan sakit sendi dan belakang
7)Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
8)Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak
Peppermint
9)Memberi kelegaan semasa haid
10)Merawat arthitis
11)Bagus untuk asma, resdung, elergi, gegata dan ekzema
12)Mencuci usus bagi membuang toksik
13)Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitan dalam
buah pinggang
14)Meneutralkan asid dalam badan
15)Merawat masalah keputihan pada wanita
16)Membesar dan menegangkan payudara
17)Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri
18)Memulihkan urat selepas bersalin
19)Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
20)Meningkatkan stamina seorang suami
21)Melegakan sembelit
22)Dan banyak lagi..
Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:
Vitamin A –
untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran
pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan
adalah penting semasa kehamilan.
Vitamin E –
melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan
pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot;
memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa
nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu
fokus mata.
Vitamin U –
menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.
Vitamin B6 –
membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan
kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.
Vitamin K –
penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada
kecergasan dan panjang umur.
Vitamin D –
mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu
kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.
MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:
Kalsium –
membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam
kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.
Zat Besi –
diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam
darah.
Kalium – perlu
bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests
lemak.
Fosforus –
diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan
tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.
Klorin (klorida) –
elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme
lemak, gula dan kanji.
Sodium – mengawal
keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan
darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.
Silikon Magnesium –
membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan
badan, dan merangsang fungsi otak.
Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:
Kaya dengan protein –
18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur.
(Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan)
–> membantu dalam penyusuan ibu
Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting
dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama
digunakan di benua Amerika.
AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE (Systemic Lupus Erythematosus)
Sumber : vitaminsemulajadi.com
Sumber : vitaminsemulajadi.com
No comments:
Post a Comment